Erto’s en temps de la pandèmia del Covid
Des del mes de març de l’any passat, amb l’arribada de la pandèmia de la Covid-19 i l’entrada en vigor de l’estat d’alarma que va provocar una gran aturada a l’economia, moltes empreses de diversos sectors es van veure obligades a buscar alternatives per fer front a la situació i van haver de recórrer a posar als seus treballadors dins un ERTO (expedients de regulació d’ocupació temporals). No va ser cap nou invent, perquè ja es coneixia la seva existència, però sí que la normativa es va haver d’adaptar al gran volum d’empreses que els van haver d’utilitzar.
Les preguntes més habituals dels treballadors afectats pels ERTO, són entre d’altres:
Que passa amb les meves vacances?
Que passa amb les meves pagues extres?
Primer parlem de les vacances. Aquestes es veuran afectades quan el treballador estigui en situació d’ERTO total (suspensió de la totalitat de la jornada prevista al contracte). En aquest cas doncs, els dies que estigui a l’atur, no generaran dies de vacances i per tant es descomptaran de les vacances pendents d’aquest any.
Per altra banda quan el treballador estigui en situació d’ERTO de forma parcial (suspensió d’una part de la jornada laboral sigui quina sigui), les vacances quedaran intactes sense que es descompti cap dia.
En el cas de les pagues extres, tant si la situació és d’ERTO Total, com si és Parcial, afectarà les pagues extres. Únicament canvia la forma de calcular-ho. Si aquestes es generen de forma semestral o anual, la qual cosa vindrà regida pel conveni col·lectiu que tingui l’empresa. En el cas que les pagues siguin semestrals, només es veurà afectada la paga extra d’aquell semestre on el treballador hagi estat afectat per l’ERTO. En el cas que siguin anuals, es veuran afectades les dues pagues, de forma proporcional als dies en ERTO i en la jornada tant sigui completa o bé parcial.
Finalment una preocupació de molts treballadors és la Renda de 2020, ja que molts dels que no estaven obligats a fer-la, passaran a estar-ho, pel fet d’haver cobrat l’atur mentre estaven en aquesta situació. Així que si superen el llindar de 14.000 euros de rendiments anuals i tenen un segon pagador que superi els 1.500 euros, passaran a tenir l’obligació de presentar la declaració de renda.
Comentar que la Generalitat està preparant una deducció per aquelles rendes que es vegin afectades per aquestes circumstàncies, però això encara no és una realitat i caldrà esperar un temps per saber com els afectarà de cara a la campanya de renda que va començar l’abril del 2021.
Jordi Canaldas Fargas